Historia Mamy Wypieki „od kuchni”
Jesteśmy lokalną piekarnio-cukiernią w Brzeźnie, działająca od lutego 2017 roku.
Wspiera nas, działające od kilku lat na terenie gdańskiego Garnizonu, śniadaniowe bistro: Marmolada Chleb i Kawa. To właśnie tam udało się nam zrealizować nasze marzenia o wypiekaniu domowego, chrupiącego pieczywa. Z czasem uzupełniliśmy naszą ofertę o ciasta i desery, o które dba czujne oko naszej Mamy.
Torty okolicznościowe — na urodziny, imieniny, wesela, komunie i wszystkie inne ważne wydarzenia w życiu. Wypieki zawsze pięknie przystrojone, smaczne, a także dopracowane w każdym milimetrze.
Wypieki naszej mamy i zespołu
Czasem geniuszem jest nie zepsuć tego co dobre. Mamy tę radość, że nam się ta sztuka udaje właśnie dzięki Mamom. Nazwa Mamy Wypieki nie jest przypadkowa. U nas pieką właśnie nasze mamy. To dzięki ich sugestiom, pomysłom i kuchennej praktyce możemy cieszyć się z serwowania Wam znanych z dzieciństwa smaków.
Nie znamy się na magii, ale z pewnością jest w tym coś magicznego, że matczyna ręka powoduje, że potrawa przeciętna potrafi stać się źródłem rozpływających się na podniebieniu smaków.
Pieczemy zatem wszystko to, co w polskiej tradycyjnej kuchni najlepsze. Nasz zespół pracuje całą dobę. W nocy wypiekamy pieczywo, z którego rano przygotowujemy kanapki, a przez resztę dnia wypiekamy Wam torty, przygotowujemy marmolady, wędliny i inne cuda.
Mimo działalności komercyjnej robimy, co możemy, aby nie tracić radości i frajdy z przygotowywania smakołyków. Chętnie eksperymentujemy (bez obaw, eksperymentujemy na własnych żołądkach). Szukamy dawnych smaków w nowych ujęciach.
Współpraca z lokalnymi dostawcami jest niezbędna do tego, aby realizacja sprawdzonych przepisów nie okazała się stratą czasu i (o zgrozo!) utratą smaków.
Nasza piekarnia jest małą lokalną piekarnią. Natomiast pokażcie nam jedną mamę, która z miłości nie umiała przemieniać małych codziennych rzeczy w wielkie niewyobrażalne cuda.
Zatem z jednej strony jest tutaj mąka, woda, cukier, sól — nic wielkiego. Jednak dotyk pasji i miłości do jedzenia pozwala nam wypiekać prawdziwe cuda.